Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hatem Berrezouga - z muslimského radikála liberálním muslimem?

Asi nejznámějším českým muslimem dnes je Tunisan Hatem Berrezouga, který se dnes prezentuje v podobě liberálního muslima. Přesto mám u jeho osoby jistou pochybnost, která souvisí s jeho obhajováním předního českého islamisty.

Dnešního muslimského blogera na Idnesu Hatema Berrezougu jsem poznal před víc jak 10 roky. Tehdy žil v Olomouci se svou muslimskou manželkou, českou konvertitkou, ale zároveň objížděl české mešity a modlitebny a vedl přednášky, které byly velmi radikální. V Brně například vedl bojovné přednášky proti soužití sunnitských a šiítských muslimů v mešitě na ulicí Vídeňské. Kázal tehdy pro vyhnání šiítských muslimů z mešity - což se mu dnes splnilo a šiítští muslimové mají modlitebnu v Brně - Králově poli.

Hatema tehdy podporovali někteří lidé z vedení Islámské nadace v Praze v čele s Vladimírem Sáňkou. Naopak předseda islámské nadace v Praze Lazhar Maamri byl proti Hatemovi a jeho radikálním přednáškám a snažil se mu v nich zabránit, ale byl přehlasován Vladimírem Sáňkou a jeho spojenci v Islámské nadaci.

Hatem snil o tom, že vybuduje v Olomoucí mešitu v niž bude kázat pravý islám založeny na radikálním tauhidu (islámský termín pro monoteismus) a strašně obdivoval salafistický výklad islámu ze Saúdské Arábie. Ale jeho radikalismus a rozdmýchávání konfliktu sunnitu proti šiítským muslimům a jeho boj za radikální tauhid proti všemu co v islámu považoval za skrytý širk (islámský termín pro mnohobožství, přidružování), čímž se tehdy notně podobal dnes tak nechvalně známým muslimům z Islámského státu, byly problémem.

Ve všem tom jej podporoval místopředseda Ústředí muslimských obcí Vladimír Sáňka a ti dva byli velkými spojenci. Hatem byl členem skupiny, která připravovala knihy předních teoretiků islamismu, včetně knihy kvůli které zasahovala policie v českých mešitách a kvůli které stojí dnes Vladimír Sáňka před soudem. Hatemovo jméno je v těchto knihách uvedeno jako spoluatora kontroly překladu.

Kvůli Hatemově radikalismu vznikl tehdy před víc jak 10 roky konsenzus mezi mnou, části představitelů mešity v Praze a dalšími lidmi ze strany českých úřadů a na šéfa českých muslimů Muneeba Hassana Alrawiho a vedení Islámské nadace v Praze byl učiněn nátlak, aby Hatemovi zabránili pokračovat v radikálních kázáních a odstranili ho z vedení přednášek právě kvůli jeho radikalismu. Jako poslední kapka posloužila aféra s jeho radikálním projevem proti brněnským šiítum, kterým v pražské mešitě při přednášce vyhrožoval fyzickým střetem.

Hatem byl odstraněn a on se urazil a odešel i ze skupiny překládající knihy a na víc jak 10 let zmizel ze života muslimské komunity. Objevil se opět až po onom slavném zásahu policistů v pražské mešitě, když začal psát blogy na Idnes.cz a začal se prezentovat jako umírněný a liberální muslim.

Hatem se prezentuje v české veřejnosti jako liberální reformní muslim. Dokonce o tom bude na pozvání Evropských hodnot a TOP09 přednášet v českém parlamentu 16 února 2017, podrobnosti zde.

Víc jak 10 roků jsme o Hatemovi neslyšel a nevím tedy co se dělo v jeho hlavě a jestli opravdu pochopil špatnost islámské ortodoxie a proto se stal liberálním muslimem nebo jestli má jiné důvody. A proto jsem se k němu a jeho roli v islámském radikalismu v českých mešitách nevyjadřoval.

Ale staly se určité věci, které mne vedou k tou, abych toto všechno veřejně napsal a položil si následující otázky:

1. Proč Hatem u soudu s Vladimírem Sáňkou obhajuje nejen knihu předního teoretika islámského extremismu, přesněji salafismu, ale dokonce obhajuje samotného Vladimíra Sáňku a snaží se z něj učinit "užitečného idiota" osob stojících za českými mešitami? Proč bagatelizuje riziko islámského extremismu s dílny autora knihy Tauhid a aktivity Vladimíra Sáňky, které dlouhé roky zasévaly v pražské mešitě extremismus mezi české muslimy?

2. Proč Hatem z islámského extremismu obviňuje ty osoby z vedení pražské mešity, které se naopak snažily bránit šíření islámského extremismu Vladimírem Sáňkou, a před deseti roky i samotným Hatemem?

Otázek by bylo více, ale tyhle dvě považuji za nejzásadnější. Snad nám na ně odpoví jednou sám Hatem, ale do té doby má určité pochybnosti o jeho záměrech a bojím se, aby jeho strategie nebyla stejná jako strategie umírněných islámistů, kteří se před evropskou a českou veřejností snaží vypadat umírněně a uvnitř komunity prosazují ve skutečnosti radikalismus. Na této bázi "dvou tváří" například fungoval a funguje Vladimír Sáńka. A také si říkám, jestli Hatemovy útoky na určité lidi ve vedení pražské mešity nejsou jen snahou pokusit se vyvíjet tlak na odstranění lidí, kteří brání šíření radikálnímu islámu z dílny Vladimíra Sáňky mezi pražskými muslimy?

P.S. K případu knihy, jejíž vydání Hatem Berrezouga podporoval a spolupodílel se na něm řekl odborník a extremismus: Kniha, kvůli které je žalovaný muslim Sáňka, vyzývá podle islamologa k nenávisti a Má stejné zdroje jako Islámský stát, uvedl znalec o radikální knize.

 

Autor: Lukáš Lhoťan | pátek 10.2.2017 9:04 | karma článku: 33,53 | přečteno: 2914x
  • Další články autora

Lukáš Lhoťan

Alternativní verze historie aneb jak StB předala Československo neomarxistům v Bruselu ...

Když si již uvědomělí soudruzi z StB uvědomili, že stávající komunistický systém již nemá šanci existovat, tak se spojili s marxistickými extremisty, kteří byli extrém i na komunisty, a odstartovali tzv. Sametovou revoluci 17.11.

30.11.2017 v 19:28 | Karma: 16,28 | Přečteno: 953x | Diskuse| Občanské aktivity

Lukáš Lhoťan

Halík odsoudil nenávist k ďáblu ...

Jste křesťan a odmítáte Satana? Tak Tomáš Halík Vám nepodá svaté přijímání! Vyplývá to z jeho kázání v Litomyšli, který zveřejnil Christnet.eu A je to opravdu šokující.

9.7.2017 v 21:50 | Karma: 26,17 | Přečteno: 1827x | Diskuse| Občanské aktivity

Lukáš Lhoťan

Jak čeští muslimové lžou o těch, kteří poznají o čem je islám a začnou před ním varovat

Když jsem v roce 2010 začal veřejně pod svým pravým jménem upozorňovat na nebezpečí islamizace a islámského extremismu, tak jsem musel čelit i promyšlené kampani českých islamistů vůči své osobě. Jedním z bodu bylo i očerňování.

25.6.2017 v 17:06 | Karma: 20,89 | Přečteno: 1887x | Diskuse| Občanské aktivity

Lukáš Lhoťan

Diplomat republiky Kongo: Z Afriky prchá hlavně spodina společnosti ...

V naších mediích se nás někteří novináři a aktivisté snaží přesvědčovat, že se nemáme bránit masové imigraci do Evropy, protože je to přínosné a obohacující. A když to přeženu, tak každý druhý uprchlík je podle nich jaderný fyzik

11.4.2017 v 18:53 | Karma: 27,80 | Přečteno: 1437x | Diskuse| Občanské aktivity

Lukáš Lhoťan

Uprchlíci znásilňují a politici nic na své politice tolerance ilegalní imigrace nemění

Proč pro dnešní vládnoucí evropské politiky má větší cenu nechat na svobodě žadatele o azyl a ilegální imigranty, než chránit životy a bezpečí obyvatel Evropy? Opět slyšíme jak ilegální imigranti v Evropě vraždí a znásilňují ...

10.4.2017 v 19:27 | Karma: 40,85 | Přečteno: 1999x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 854
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2726x
Bývalý muslim a autor knihy Islám a islamismus v České republice, bývalý redaktor židovského webu Shekel.cz, analytik Da Vinci Prague Institute o.s. Od roku 1998 do roku 2010 spolupracovník předsedy českých muslimů Muneeba Hasana Alrawiho, do roku 2012 člen Muslimské obce v Brně, absolvent poutě do Mekky, vzdělávacích kurzů o islámu saúdskoarabské World Assembly of Muslim Youth, absolvent studijního pobytu v USA The International Visitor Leadership Program (2010).