Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Váženýpane Lhoťane, na závěr své knihy Ježíš Kristus a islám prosíte o zpětnou reakci. Za knihu děkuji,pomohla mi více uchopit postřehy přijaté i na základě jiné četby. Sdílím inázor, že křesťané a muslimové nevěří v téhož Boha, bližší je mi však pojetí Alaina Besançona v knizeSvoboda a pravda (2013).

Jelikožjsem vyznáním katolička, mám dost problémů v srdcis tím, že nejsem schopna spontánně přitakat přijetí uprchlíkůz islámských zemí v ČR, ač  jde o lidi v hodně tíživé situaci. Nemohu si ale pomoci, bojím se o budoucnost nejen svých vnoučat. O islám se zajímám  od roku 1982 a často se nemohu ubránit velkým obavám.

Nevím,jak skončí diskuse, zda je islám agresivní ve své podstatě nebo jenv určitých výstřelcích. Je však nepochybné, že o nějakévzájemné pochopení mezi křesťanstvím, sekularizovanou společností a islámem se v zájmu míru musíme pokusit. Způsob jakým to činí pan Halík, považuji za nešťastný. Máte pravdu v tom, že panHalík hlásá názory diskutabilní a jáza sebe říkám, že jsou na hraně lásky k bližnímu, tak jak ji chápekřesťanství.Zajednu ze základních hodnot evropské kultury totiž považuji  rovnost muže a ženy, po lidské stránce i předzákonem. Pan Halík si ve svém apologetickém zápalu asinevšiml, že islám dosti nezastřeně právě tuto rovnost popírá (např.Korán, Súra 4–Ženy, 38/34-mužizaujímají postavení nad ženami a „vykažtejim místa na spaní a bijte je“ (1972, str.526). Že ve vztahu k ženám má islám problém, uvádí i většina publikací,které jsem v této souvislosti četla (asi 30), 

Myslímsi, že jako kněz katolické církve, která právě v podivném přístupu k ženám během historie není bez viny, by měl pan Halík brát ohled naskutečnost, že méně submisivní katoličky by si mohly jeho postoješpatně vykládat.Kdysi se Dostojevský vysmívalZápadu, že vážně řeší otázku, je-li žena člověk. Mám teď očekávat, že katolickýkněz bude v zájmu dialogu s islámem řešit, je-li žena vůbec bližní?

0 0
možnosti

"... jak dlouho se ještě nám bude Alrawi smát?"    ;-€

Dokud ho někdo nezastřelí.    ;-D

1 2
možnosti

Lukáši, Halík není knězem ŘKC, ale podvodníkem, který se za kněze vydává. Nikdy nebyl vysvěcen, neexistují o tom doklady, odmítl se podrobit sub conditione. Na rozdíl od dalších tajně vysvěcených kněží jako například P.Jan Kofroň

9 2
možnosti
Foto

Tak o tom snad rozhodují církevní autority-ne pan Kavka;-)

1 6
možnosti

víte , pane Lhoťan, problém neni "ne/islamofil" Halik, problém jsou naše ryze atheistické vlády, co nám sem úmyslně a záměrně cpou islamisty po miliónech již celá desetiletí a ještě delší dobu likvidují v Evropě vše křesťanské a všude, kde muslimové vraždí křesťany (viz Arménie, Biafra, Linabon, dnes Irák a Sýrie) je všestranně podporují Jinými slovy islám není podstatný, podstatné je zbavit se atheismu. A pokud v Evropě v budoucnu padne atheismus a bude nastolen islám, tím lépe, i když bych si přál obnovu křesťanství. Atheismus stačil za pouhých cca  let své existence povraždit, vyvlastnit a zotročit více lidí a rozvrátit více národů, než všechna náboženství světa od počátku lidstva dohromady.Je třeba obnovit právo na holý život, bez vnucovaných povinných "hodnot" atheismu typu potratů, euthanasií a gulagů. Je třeba si uvědomit , že nejsme žádná mutovaná zvířata, jak tvrdí atheisté a nikdo s námi jako se zvířaty zacházet nesmí, ale lidé, jak tvrdí islám i všechna ostatní náboženství. S pozdravem.

3 6
možnosti

P21a59v60e24l 62K92u37r54a53l

18. 4. 2015 15:16

Právo na život máte. Ale to že ho máte vůbec nikoho na téhle planetě nepovinuje k tomu aby vám ho zajišťoval.

Jenom proto že někde umíráte hlady to vůbec neznamená že je vám kdokoliv povinen dát jídlo. To že někde umíráte žizní vůbec neznamená že vám někdo povinen dát vodu.

Potraty a euthanasie jsou SVOBODNÁ volba. Buď ženy a nebo umírajícího. Vám(nejste li jedno z toho) do toho vůbec nic není jak se rozhodnou ani co udělají.

Že se nechtějí řidit pravidly vzniklé na základě mýtu o zombie kterou pár dní po prvním od prvního jarního úplňku vzkřísil a vy ano to je vaše věc.

Největší sranda na tom je že pokud by se kdokoliv (prakticky kdekoliv na světě) vydával za "proroka/spasitele/věrozvěsta" tak by byl buď okamžitě zavřen do blázince, ukamenován, a maximálně kdyby měl štěstí podařilo by se mu založit nějaký malý kultík - velcí hráči se prostě jen přetahují o monopol na "světovou víru".

A prosím - vysvětlete mi čím je člověk tak podstatný že se vyvyšuje nad jiné životní formy? Laskavě něco objektivní měřitelného a žádné dogmatické tvrzení že to tak je.

7 3
možnosti

Díky za blog. Debata bude asi zajímavá, řekl bych. Halík u mně zcela skončil, když před časem v rozhovoru pro Český rozhlas nechutně obhajoval muslimské vrahy nizozemského režiséra T.v Gogha. Nesnáším toho chlapa.

14 0
možnosti
Foto

Píšete:

"Bylo by dobré o tom všem s panem Alrawim či panem Halíkem podebatovat. Jenže oni odmítají jít do veřejné debaty se mnou, vymlouvají se na různé důvody."

Proč by zrovna s vámi měli diskutovat? Jakou máte k diskuzi kvalifikaci?

To,že jste měnil vyznání není žádná kvalifikace.

2 19
možnosti

K97a92r88e65l 85M46a20s90e77k

18. 4. 2015 13:45

Přesně tak. Proč by se měli s Lhoťanem bavit ti, které nálepkuje, nemaje argumenty, jako islámofily a sluníčkáře? ;-D

2 7
možnosti

Doufám, že nás obšťastníte nahrávkou z této akce, abychom byli v obraze, jak tito pánové proplouvají tématem. :-)

4 0
možnosti

V rozhovoru s T.Halíkem po obdržení Templetonovy ceny padl dotaz, jak bude nakládat s nemalou finanční prémii, spojenou s obdržením tohoto ocenění. Jako odpověď byly uvedeny všemožné bohulibé varianty. Nejpodstatnější však bylo, že oceněný v podstatě bude pouze navrhovatelem komu a kam by chtěl finanční podporu směřovat, rozhodovat však budou lidé, organizace, jež toto ocenění uděluje. Myslím, že není třeba uvádět více...

8 1
možnosti
Foto

Tím jste chtěl říci co?8-o

0 6
možnosti
  • Počet článků 854
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2726x
Bývalý muslim a autor knihy Islám a islamismus v České republice, bývalý redaktor židovského webu Shekel.cz, analytik Da Vinci Prague Institute o.s. Od roku 1998 do roku 2010 spolupracovník předsedy českých muslimů Muneeba Hasana Alrawiho, do roku 2012 člen Muslimské obce v Brně, absolvent poutě do Mekky, vzdělávacích kurzů o islámu saúdskoarabské World Assembly of Muslim Youth, absolvent studijního pobytu v USA The International Visitor Leadership Program (2010).