Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PD

P93a21v14e27l 36D91u28d17r

1. 8. 2016 21:51

Je to jinak: prof. Halík není" slepý a blbý v otázce islámu". On podporuje islamizaci Evropy a tedy to podstatné z islámu zamlčuje. A teroristé mu vadí, protože oni také narušují jinak klidnou a mírumilovnou islamizaci.

0 1
možnosti
Foto

Lukáši, dobře napsané.

1 0
možnosti
ZB

Halík má jen stejné nebo velmi podobné názory jako papež František.Oba dva dobře ví,že šířit nenávist a nepřátelství proti muslimum je to nejhorší co se dá nyní dělat...na rozdíl od VásRv

1 5
možnosti
JH

halík na hrad ! Mírov !

7 0
možnosti
SN

:-).....Halík mě zajímal už za totality. Vzdělaný, dobrý řečník, fandil jsem mu, Až do této doby. Navíc....nevyjasněné jeho svěcení za kněze, nevyjasněné absovování studiua semináře, spousta vědeckých titulů, na internetu je toho k mání hodně i když některé věci je třeba brát s rezervou.

Přístupem k současné situaci se pro mě stal nedůvěryhodným a vzhledem k jeho častým návštěvám v USA a odměně Tampletnovou cenou. mám podezření, že bojuje v cizím žoldu! R^R^R^

13 1
možnosti
MS

Zkuste si přečíst Halíkovu obhajobu ohledně studií, svěcení a titulů, kterou nedávno zveřejnil, a rozhodněte se, které informační zdroje budete brát s rezervou.

http://halik.cz/cs/tvorba/clanky-eseje/k-vecem-verejnym/clanek/266/

0 0
možnosti
OK

Co má skutečný potenciál nás zničit je černobílý pohled na svět. Jakýkoli.

3 4
možnosti
MS

Izraelský protiteroristický expert Amichaj Magen v rozhovoru pro LN řekl:

„Bojujeme o mysli a duše muslimů, i v Evropě. Ale džihádisté taky. Naprostá většina muslimů zde je mírumilovných, vychovává děti k respektu a toleranci, s terorismem nemají absolutně nic společného. Ale každá akce, která naznačí nedůvěru, či dokonce pohrdání nebo ponižování, nahrává těm, kteří hlásají nenávist. A ti mají všude své náboráře, rekrutéry. Džihádisté hlásají přesně toto: Západ je s vámi ve válce, Západ vámi pohrdá, Západ vás ponižuje, Západ je ve válce s celým islámem. Džihádisté každé takovéto akce využijí a získávají sympatizanty, přívržence, donátory, nebo dokonce bojovníky. Tedy musíte být tvrdí na teroristy a jejich náhončí, ale nanejvýše opatrní vůči těm, které by mohli získat. Není nic horšího než obvinit celou populaci nebo jedno náboženství.“

.

Říká víceméně totéž, v čem souhlasíte s Halíkem. Nejostřejší vyjádření Halíka k islámu, které jsem našel:

"Jak vnímáte skutečnost, že i v moderní době je konvertování ke křesťanství v Saudské Arábii trestáno smrtí?

Jako něco, s čím se svět nesmí smířit a kde je třeba poukazovat na to, že tato drastická intolerance odporuje i některým zásadám islámu; i když na druhé straně lze v Koránu a muslimské tradici najít i mnohé, čím muslimové tyto zločiny proti svobodě náboženství zdůvodňují. Musíme vidět, že islám má dvě tváře – podporovat tu pozitivní, ale nezavírat naivně oči před tou druhou."

Nepřímo z toho plyne, že o Mohamedových krutostech v Koránu ví, ale nemluví o nich, aby nepopudil. Zřejmě to není lež nebo naivita, ale zámlka, u které je otázka morální přípustnosti či vhodnosti citlivá a snadno lze šlápnout vedle.

3 0
možnosti
MS

Dalším jeho argumentem je vytrhování pasáží o násilí z kontextu, nedokážu oprávněnost posoudit.

"U nás se teď často strašně straší islámem a bohužel někteří politici tomu nahrávají, protože chtějí z toho protiislámského strachu získávat body, ale většinou jsou to vytržené citáty z toho Koránu. Já bych vám mohl přinést tolik strašlivých citátů z Bible, já bych mohl přinést tolik strašlivých citátů z Luthera, ze sv. Jana Zlatoústého, z velkých autorit křesťanských, z kterých byste usoudili, že to křesťanství je příšerné, ale to jsou věci, které jsou vytrhnuté, protože ony reagovaly na nějakou určitou dobu. Problém islámu je v tom, že ten často neví, že tyhle ty části těch posvátných textů... - a ty posvátné texty jsou vlastně velmi složité věty, z kterých je možné vybrat téměř cokoliv, protože samozřejmě vznikaly v určité době a reagovaly na různé situace, a tak jestli chceme porozumět tomu smyslu, tak musíme znát ten původní kontext. U islámu je problém, že často přistupuje k těm textům ahistoricky, že je skutečně bere jako něco, co teďka spadlo z nebe a tak to je pro všechny časy."

2 2
možnosti
MK

Islám není žádné bratrské či přátelské náboženství a je do značné míry spjato s násilím. V úterním vysílání České televize to uvedl ředitel vnějších vztahů Arcibiskupství pražského Milan Badal. Zároveň upozornil, že islám a islamismus si mohou být podobnější než se zdá.

http://echo24.cz/a/wuLzP/mezi-islamem-a-islamismem-neni-rozdil-vzkazuje-prazske-arcibiskupstvi

12 0
možnosti
RW

Křesťanství, islám i židovství se klaní stejnému bohu. Rozdíl mezi muslimem, křesťanem a židem (v jejich vstahu ke světu a ostatním lidem) je přibližně stejný jako rozdíl mezi Leninem, Trockým a Husákem...

0 12
možnosti
  • Počet článků 854
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2726x
Bývalý muslim a autor knihy Islám a islamismus v České republice, bývalý redaktor židovského webu Shekel.cz, analytik Da Vinci Prague Institute o.s. Od roku 1998 do roku 2010 spolupracovník předsedy českých muslimů Muneeba Hasana Alrawiho, do roku 2012 člen Muslimské obce v Brně, absolvent poutě do Mekky, vzdělávacích kurzů o islámu saúdskoarabské World Assembly of Muslim Youth, absolvent studijního pobytu v USA The International Visitor Leadership Program (2010).