Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Dan Drápal, člen vedení Nadačního fondu Generace 21: Co nesu poměrně těžce, jsou výtky, že „naši“ Iráčané vyjadřují málo vděčnosti. To prostě není pravda. Obě skupiny ji vyjádřily už na letišti, hned po svém příletu. Vyjadřovali ji i reportérovi Primy – z takových vyjádření sestávala většina jejich reakcí na kameru. To, že Prima nic z toho neodvysílala a namísto toho podle nás cíleně pokládala otázky, které je naváděly k negativním odpovědím, je druhá věc. Ale dejme tomu, že by Iráčané skutečně nebyli vděční. Dejme tomu, že by onen postarší pán, který je teď zcela zlomený a asi se snaží pochopit, co se vlastně stalo, skutečně řekl vše tak, jak to odvysílala Prima (což není pravda). Musíme si položit otázku: Jaké bylo kritérium výběru? Vybírali jsme lidi, kteří by na Blízkém východě byli ohroženi na životě. A upozorňuji předem, že při snaze pomoci těm nejohroženějším jsme nenarazili na žádné anděly. Přivezli jsme – a přivezeme – „normální“ lidi.

3 1
možnosti
Foto

Pokračování: Představte si, že by někam od nás uprchlo 153 katolíků (nebo evangelíků, nebo pravoslavných, to je pro tuto chvíli jedno). Jaké lidi byste mezi nimi našli? Myslím, že by mezi nimi bylo asi 24 lidí líných,13 by jich bylo ukecaných, možná deset by jich bylo vzteklých a vznětlivých. Někteří by jistě byli laskaví, jiní ne. A představte si, že jeden z nich by byl kdysi úspěšný ředitel školy a zároveň podnikatel, který o všechno přišel. A psychicky se s tím dosud nevyrovnal. Při různých příležitostech, vhodných či nevhodných, si neodpustí poznámku, z níž vyplývá, že byl kdysi považován za významného a úspěšného muže. Možná se za něj vnitřně dosud považuje. Ano, pro nás by bylo mnohem pohodlnější, kdyby na to nikdy nikoho neupozornil. A bylo by to vlastně lepší i pro něj. Pouštěním „pusy na špacír“ si pochopitelně moc nepomůže, v očích mnohých si jen uškodí. Máme takového člověka nechat na místě, kde mu hrozí smrt? Vím, že některé lidi těmito poznámkami nepřesvědčím. Bylo by to krásné, kdybychom mohli pomáhat výhradně andělům, lidem s charakterem Mirka Dušína nebo Matky Terezy. V životě to tak ale většinou nechodí. Bohužel.

2 0
možnosti

Já myslím, že stačí používat selský rozum. Jaká je pravděpodobnost, že někdo přijede z lágru v Libanonu a při prvním rozhovoru si bude stěžovat ?

EXISTUJE VÚBEC SLOVO KRAVÍN V ARABŠTINĚ? Já sice arabsky neumím, ale překládá mi kolega. Říká, že arabština je hrozně květnatá řeč a aby jeden dobře porozuměl, musí i arabsky myslet. Doslovné překlady nebývají dobré.

1 2
možnosti
Foto

I27v28a58n 15M22a83r63e17k

15. 2. 2016 7:54

P.Lhoťane, ponechejte to na dotyčných uprchlících a hlavně ubíhajícímu času .Podle jejich reakcí se zde zřejmě dlouho "neohřejí" a budou pokračovat dále na západ. Jsem zvědav , jestli i potom nás o tom budete tak "zasvěceně" informovat ? ! 8-o

5 2
možnosti

Autore vy mne připomínáte rok 89 kdy komouši pálili stranícké knížky navlékli fialová saka obuli bílé fusakle a byli z nich kapitalisté.

U Vás to vidím kam vítr tam plášť nebo taky tak.

10 3
možnosti

Dobrej pokus d dobrej oddíl. STS Chvojkovice? :-)

6 2
možnosti

Ani mně to nepřekvapuje. Celé je to jeden velký podvod ...:-/

2 1
možnosti
Foto

S panem Lhotanem je to tezke. Kdyz byl muslimem tak fanaticky branil islam. Ted se stejnou vervou brani krestany.

9 3
možnosti

Jde o pravdu, lidi zde řvou, že ČT manipuluje a lže, to Prima nemůže nikdy lhát a manipulovat, Právě v tomto případě to dělá, na místě toho křesťana můžete být zítra vy, když budou chtít v Primě na vás udělat senzaci a sledovanost ...

1 3
možnosti

J49i18ř43í 32N97o67s53e81k

14. 2. 2016 22:58

Lukáši, my ale víme, že pan uprchlík nemluvil PŘÍMO o nabízených bytech. Už ale kladení si podmínek, aby ráčil milostivě zůstat (zřejmě mluvil o kravínu z toho důvodu, že podle něho podobné ubytování hrozilo - na to usoudil podle úrovně toho, co zatím viděl) je sprosté! Prima si to možná maličko vychutnala, ale kdo by se jí divil? Mainstream nám tlačí vděčné a pilné uprchlíky do hlavy horem dolem, my máme dobrou vůli - a ono BUM!

Takže ne, nelhala Prima, nelhali překladatelé.

Jedno mě u vás mrzí: se svými zkušenostmi a znalostmi máte tak velký potenciál - a tak ho utápíte v malicherném hašteření. Zamyslete se, já vám jinak fandím. Opravdu nemůžete podrážet lidi, co sledují stejný cíl. Hádky si vyřešte v soukromí, třeba si dejte přes hubu, ale povzneste se nad to!

Pokud se o to aspoň pokusíte, děkuji.

11 1
možnosti

Prima lhala, podívejte se sakra na tu reportáž jak to tam je uvedené, jihlava nabídla byty a uprchlík měl říci, že v přemalovaném kravíně nebude, to je manipulace a lež ze strany Primy!

1 3
možnosti
Foto

Vážený pane,něco tak blbého a jednostranného jsem už dlouho nečetl. Všichni překladatelé co vám " nevoni",překládají dle vás špatně.Vsechno vite lepe,a my prostacci tomu prece nerozumimeze?Ale,no tak??Pro příště si najděte raději jiné téma

13 2
možnosti

Pane Veselý já jsem nikdy neřekl, že to přeložili špatně, já jsem řekl, že to vytrhli z kontextu a nedali tam otázku na kterou odpovídal. tak laskavě o mně nelžete.

1 6
možnosti
  • Počet článků 854
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2726x
Bývalý muslim a autor knihy Islám a islamismus v České republice, bývalý redaktor židovského webu Shekel.cz, analytik Da Vinci Prague Institute o.s. Od roku 1998 do roku 2010 spolupracovník předsedy českých muslimů Muneeba Hasana Alrawiho, do roku 2012 člen Muslimské obce v Brně, absolvent poutě do Mekky, vzdělávacích kurzů o islámu saúdskoarabské World Assembly of Muslim Youth, absolvent studijního pobytu v USA The International Visitor Leadership Program (2010).