Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

A ještě k té registraci: Je poněkud absurdní, že právo legálně oddávat mají čeští unitáři, kterých je kolem stovky, a nemají je muslimové. Nevidím žádný důvod, proč by muslimové neměli mít stejná práva jako jakákoli jiná delší dobu působící církev se stejným počtem členů. Celá ta diskuse je prostě absurdní,

5 7
možnosti
EC

Jaroslav Polák: Já to zase vidím jako velmi prospěšnou věc, že zde muslimové nemají právo oddávat. Myslím, že to Lukáš vysvětlil velmi dobře, muslimové v jiných zemích neberou v potaz nás úřední dokument, ale jen tem "cár" z mešity. A potom je zde to mohoženství, které mne velmi uráží a osobně si nepřeji, aby české úřady posvětily právo tohle zde uzavírat, byť jen u muslimů. A když se jim to nelíbí, mohou odejít tam kde to mají úředně posvěceno.

6 0
možnosti
VH

Jenom malý dotaz: Je vydáno jen Vámi ukázané potvrzení, nebo paralelně proběhl i občanský sňatek?  Moc by mně to zajímalo!  Mimochodem: Jistě dříve či později islámská obec - po splnění zákonných podmínek a stejně, jako jakákoliv společnost, která se prohlásí za náboženskou - licenci získá.

1 3
možnosti
MK

Vy asi nevíte, že proběhla petice a teď je v parlamentu. No nic, viz odkaz níže.

4 1
možnosti
Foto

A k té bigamii: Žádný zákon nezakazuje, aby muž žil současně s více ženami či žena s více muži. Je to nesmí být v rámci státem uznaného manželství. Takže pokud by nějaký muž žil třeba s dvaceti ženami, žádný zákon by (samozřejmě pokud by to bylo konsensuální) tím neporušoval. A klidně by ty ženy mohl nazývat "manželky" a mít na to papír posvěcený třeba Aštarem Šeranem. Zákon o bigamii se týká výhradně v ČR legálně uzavřených manželství, takže fakt plácáte nesmysly.

3 6
možnosti
Foto

Já jsem byl zase kdysi přítomen na pohanské svatbě, no a? Ostatně tehdy ten ženich měl fakt kliku, že to nebylo státem uznané, neb dotyčná děva byla strašný magor. Ale vážně, Lukáši: Porušují tím muslimové zákon nebo ne? Pokud se prohlásím třeba za druida, budu oddávat lidi a dávat jim k tomu potvrzení, čím porušuji zákon? Zdůrazňuji, že jim nebudu tvrdit, že je to legální sňatek dle českých zákonů a nebudu falšovat žádné dokumenty. Jsem přesvědčen, že zákona znalý úředník o takovémto dokumentu prohlásí, že je to z jeho hlediska bezcenný kus papíru, ale rozhodně kvůli tomu nebude podávat trestní oznámení. Opravte mne prosím, pokud se mýlím.

4 6
možnosti
MK

Nevím, co Vám pane Poláku případně odpoví pan Lukáš, ale já se domnívám, že Váš pohled je příliš jemně řečeno jednoduchý. Zákon umožňuje vydávat obřadní doklady církvím až když mají II. stupeň registrace a ten muslimská obec nemá. Když k celkovému pohledu přidáte rétoriku imánů z mešit, že české doklady jsou jen cárem papíru a představíte si, že v islámské zemi bude doklad o islámském sňatku platný a nadřazen nad případný doklad o civilním rozvodu, máte problém. Další nuance budou vznikat, jestliže zůstala křesťankou a nebo konvertovala k islámu. České soudy ji určili k výchově dětí, ale podle islámského práva jsou děti muslimové. Žena se cítí rozvedena a podle toho se bude např. v Saudské Arábii chovat; ovšem jako nerozvedená z islámského sňatku přijde o děti a za kontakt s cizím mužem jí hrozí ukamenování, v lepším případě bičování.

Doklady o islámském sňatku byly vydány v ČR a stát by k takové aktivitě měl mlčet?

S těmi rychlými soudy o plácání nesmyslů bych byl, být Vámi, poněkud opatrnější.

3 1
možnosti
Foto

Jaro, nedavejte sem prosim vsude ten odkaz na ty silene zavirovane propagandisticke stranky teto "uspesne, mile a spravedlive Americanky" ;-D;-D

2 3
možnosti
Foto

Predstavte si, ze mi nedavno volal jeden znamy z Venezuely ... ze mu tam pry uznali uzavreni manzelstvi na Majalesu ... tak vam ted nevim, co s tim :-P:-P

2 0
možnosti
Foto

nevím si byste měl iniciovat nějaký zákon v našem parlamentu aby to venezuelcům zakázali;-D-podobně alespoň argumentuje pisatel blogu

0 1
možnosti
Foto

Pane Lhoťane-český stát svatbu v mešitě neuznává.

Pokud ji uznají někde v jiné zemi je to čistě jejich problém -to nijak náš stát neomezuje ani neohrožuje a hlavně náš stát s tím nemůže a ani nemá důvod něco dělat.

Co v tom proboha vidíte za problém????

A už vůbec nechápu vaší logiku když na jednu stranu sám tvrdíte, že islámská svatba u nás nemá žádnou právní hodnotu, ale chtěl byste někoho obvińovat z bigamie když má podle tohoto / úředně neplatnému/ dokladu více žen.

Pro náš stát respektive i pro celou evropu nejsou nebezpeční muslimové ale nebezpečím jsou fanatici-ať už muslimové, nebo fanatičtí antimuslimové jako jste vyRv

4 9
možnosti
MK

Pane Polický, až budete muset na hlavním bulváru v Praze tiše obcházet modlící se muslimy - jako již dnes ve Francii a ve škole se budou děti Vašich vnuků učit , že allah je velký a věčný, pak už bude na jakékoli přiznání mylného názoru pozdě.

11 3
možnosti
Foto

Je jedno jak si nazvete smlouvu, nebo slib dvou lidí žít spolu.   Je také úplně jedno, co je tam napsáno, pokud s tím ty kterých se to týká souhlasí.

1 2
možnosti
MP

Sledujme pozorně co se děje v Teplicích, kdy tam muslimové začnou měnit zákony.!!

4 2
možnosti
  • Počet článků 854
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2726x
Bývalý muslim a autor knihy Islám a islamismus v České republice, bývalý redaktor židovského webu Shekel.cz, analytik Da Vinci Prague Institute o.s. Od roku 1998 do roku 2010 spolupracovník předsedy českých muslimů Muneeba Hasana Alrawiho, do roku 2012 člen Muslimské obce v Brně, absolvent poutě do Mekky, vzdělávacích kurzů o islámu saúdskoarabské World Assembly of Muslim Youth, absolvent studijního pobytu v USA The International Visitor Leadership Program (2010).