Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Marek Trizuljak

8. 8. 2011 9:02
Pěkný a přemýšlivý článek

Pro vývoj myšlení a korektní diskuse jsou podobné úvahy velice prospěšné.

Předpokládám, že mnoho lidí dobře vnímá problém, který zde pan Lhoťan pojmenoval, tedy střet uvnitř islámu o jeho pojetí (tolerantní a mírumilovný versus intolerantní a expanzivní).

Z historie jsou známé mnohé příklady podobného střetu, který se odehrával jak v náboženských společenstvích, tak v soubojích o politickou doktrínu. Je zajímavé, že krátkodobě většinou vyhrávají násilné směry a jejich aplikace vede ke stále krvavějším řešením (namátkou: konkvista v Jižní Americe, nacisty rozpoutaná II. světová válka, pokus o vyhlazení Židů, násilně udržovaný kolonializmus, komunistický teror, islámský terorizmus, atd.). Ale i přesto jde lidská civilizace kupředu, viz například myšlenka nenásilí, kterou prosazoval Gándhí. V Evropě došlo k zajímavému vývoji po druhé světové válce. Propad lidskosti byl natolik otřesný, že mnoho lidí šlo do sebe. Možná právě díky tomu jsme měli dlouhé období míru.

0 0
možnosti

Marek Trizuljak

8. 8. 2011 9:05
Re: Pěkný a přemýšlivý článek

Dodatek: Jak se zdá, některým lidem to asi začíná být líto, že tu byl tak dlouho relativní mír a někomu už asi zase straší v hlavě jakýsi "velký a konečný střet civilizací".

Kdo má trochu rozumu v hlavě, měl by ho začít alarmovat.

0 0
možnosti

_-1-_

7. 8. 2011 21:37
Tak ještě jednou, aby to nikdo nepřehlédl ....

.... čeští islamisté při svých bohoslužbách

.

"vyzývají k netoleranci, nerespektováni českých zákonů, k politickému islámu, k střetu mezi věřícími (islamisty) a nevěřícími a odpadlíky od víry (muslimy odmítajícími politický islám)?" !!!

0 0
možnosti

petrhajek.bigbloger.lidovky.cz

7. 8. 2011 21:24
no, ale islám je chráněný politickou korektností,

takže ti nejlepší, pro stržení jeho roušky na veřejnosti, jsou právě sami muslimové. Tak dělejte osvětu mezi těmi umírněnými, říkejte jim, že je musí být slyšet. Nahrajte ty netolerantní a dejte je k soudu za propagace ideologií potlačující lidská práva a svobody. Ale každopádně to musí jít zevnitř.

.

A k začátku článku: dle mého směřujete k ideální věci - uvědomění si, že víra je individuální a osobní záležitost. Není nutná církev, jako prostředník, rádce nebo dokonce diktátor.

1 0
možnosti

viveka

8. 8. 2011 8:09
Re: no, ale islám je chráněný politickou korektností,

R^

0 0
možnosti

Béda47

7. 8. 2011 21:07
deprese z vlastních názorů ?

Autor trpí pravděpodobně nějakou duševní chorobou. Když si přečtete jen některé jeho články z let 2006-07, trak nevyjdete z úžasu. Je to muslim a nebo zakuklenec nějaké cizí mocnosti ? Proč hledá všude jen problémy ? Proč- proč-proč ?

0 0
možnosti

petrhajek.bigbloger.lidovky.cz

7. 8. 2011 21:25
Re: deprese z vlastních názorů ?

Že člověk změní názor, pokud zjistí nová fakta či skutečnosti (a nebo si uvědomí ty staré, co si neuvědomoval), je podle mě důkaz jisté moudrosti a otevřené mysli. Naopak jen hlupák (a dogmatik) nemění názor ani pod "bičem" nových faktů.

1 0
možnosti

Tuubeen

7. 8. 2011 18:37
Proč není možné si prostě vybírat mešity

tak jako si vybíráte jiné svatostánky? Pokud vám vyhovuje pojetí kázání v turecké modlitebně, pak tedy hurá do ní, a ostatním se vyhýbejte... Politická témata nebývala dříve výjimečná ani v kostelích a ani dnes se křesťanská kázání mnohde neomezují na věci víry a "vnitřního džihádu" - známé jsou třeba aféry Westborského baptistického kostela, kde duchovní uráží zesnulé amerického vojáky kvůli homosexualitě, pastorové ve Státech běžně z kazatelen podporují prezidentské kandidáty, v Británii se mluví o rozpočtu ( http://www.euronews.net/2011/06/10/preaching-on-politics--britains-raging-debate-on-church-and-state/ )... Témata kázání záleží vždycky na osobnosti konkrétního duchovního spíš než na náboženství, a návštěvníci svatostánků si podle osobnosti duchovního vybírají, kam chodit.

Mimochodem, nedivím se, že ta citovaná slova neuslyšíte v mešitách v češtině! :)

0 0
možnosti

Niktor

8. 8. 2011 2:46
Re: Proč není možné si prostě vybírat mešity

No, když je řeč o té netoleranci, tak v Americe (a možná i někde v Evropě) řada protiislámských aktivistů řečnila v kostelích a synagogách (výroky o nutnosti atomového úderu na arabská města included); Wilders si pro tento účel dokonce pořídil jarmulku... Ultraortodoxní židovská organizace Aish HaTorah (za protestů mnoha jiných židovských spolků) spolupracovala na výrobě a distribuci (zadarmo spolu s novinami) manipulativní protiislámské agitky Obsession... Takže ne, opravdu nejen muslimové využívají náboženství k politické lobby a k tomu někdy jsou někdy sami jejími oběťmi.

btw. Já osobně byl v české vesnici účastníkem mše, během které pan farář zaníceně agitoval za KDU-ČSL :)

0 0
možnosti

Soininen

7. 8. 2011 16:40
Lhoťan

není muslim, je to odpadlk od Islámu a co hůř Islám není náboženství ale takový krvealčný míšenec plný nenávisti, násilí a netolerance.

0 0
možnosti

iluminat

7. 8. 2011 19:50
Re: Lhoťan

taky koukam ze zacina lezt ke krizku :-)

0 0
možnosti

varsolim

7. 8. 2011 15:17
Jeste je cas,

se zacit branit.Evropa potrebuje noveho Churchilla!

0 0
možnosti

viveka

7. 8. 2011 14:19
Teprve teď jste smutnej?

Ale ty věci byly jasné od začátku, muslimové nikdy nebudou tolerantní.

Ne že bych se zastávala křesťanů, teda, po mnoha z nich ty bohoslužby stečou jak po špeku :-)

0 0
možnosti

Hynek Vilém Jarmila reloaded

7. 8. 2011 12:35
potvrdil jste můj intensivní laický pocit

Je smutné, když slyšíme v Čechách páteční kázáni v arabštině s výzvou:

„‎Věříme, že ustanovení a učení islámu jsou zcela univerzální a zahrnují

záležitosti lidí na tomto i onom světě. Ti, kdo si myslí, že se týkají pouze duchovních a rituálních stránek se mýlí, protože islám je víraa národ, náboženství a stát, duch a čin, svatý text a meč."

Rozdíl mezi současným islámem, komunismem, nacismem a jinými ideologiemi není žádný. Všem jde jen o určení vnějšího nepřítele a jeho následné zničení. V demokratickém prostředí pak využívání jeho výhod do bodu, kdy získáme moc a pak zavedeme totalitu. Islám v současné podobě je totalitní myšlení.                                                                                                                                                                                  

http://vorisek.blog.idnes.cz/c/184864/Neni-Islam-hnuti-smerujici-k-potlaceni-prav-a-svobod-obcanu.html

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS