Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Výklad první kapitoly koránu

Známe několik výkladu koránu z prací jak ortodoxních, tak i reformních muslimů včetně několika nemuslimských islamologů. Bohužel jsem zatím nenarazil na žádné dílo snažící se o výklad koránu v rámci judo-křesťanské tradice a gnostické vize. Nechci tedy aspirovat na žádného totálního odborníka na korán, ale pokusím s postupně podat stručný výklad koránu z mého mála vědomostí o této tématice.

al-Fatiha

Ve jménu Boha Soucitného[1], Slitovného.[2]

1 - Chvála Bohu, Pánu všech světů[3],

2 - Soucitnému, Slitovnému,

3 - králi dne soudu!

4 – jen Tebe uctíváme a jen k tobě v ochranu utíkáme,

5 - veď nás stezkou přímou,

6 - stezkou oněch jimž jsi daroval svou milost,

7 - neuveď nás na cestu těchž  na které jsi rozzloben, ani těchž, kdo bloudi.

 

Komentář

Tato súra je první kapitolou Koránu a nazývá se al-Fatiha (tj. otviratelka). Podle většiny komentátoru pochází z Mekánského období a někteří muslimští komentátoři (například bratranec proroka Mohameda Ali ibn Abi Talib) dokonce tvrdí, že se jedná o vůbec první verše koránu zjevené Mohamedovi.[4] Někteří komentátoři Koránu, ale tento názor nezastávají a považují za první část koránu recitovanou Mohamedem verše 1 až 5 ze súry číslo 96. Z historických pramenů se zdá, že al-Fatiha je ale první súrou Koránu recitovanou jako celek. Pozice této súry v islámské teologii je obdobná jako pozice modlitby Otčenáš u křesťanů a je součásti každé muslimské modlitby.

V úvodu súry je tzv. „basmala“ tj. verš „Ve jménu Boha Soucitného, Slitovného“. Tímto veršem muslimové začínají jakoukoliv svou činnost a mezi zachovanými rčeními proroka Mohameda je i rčení, že „Bůh nepožehná to co není zahájeno slovy Ve jménu Boha“.

Označováni Boha za „Soucitného, Slitovného“ pochází již od raných dob monoteizmu a nachází se i v biblickém starém zákoně. Například: „Hospodin! Hospodin! Bůh plný slitováni a milostivý, shovívavý, nejvýš milosrdný a věrný“, (Exodus 34:6) a také „Vždyť Hospodin, tvůj Bůh, je Bůh milosrdný“, (Deuteronomium 4:31).

Ve verši o Bohu jako králi dne soudu se zdůrazňuje podstata konečnosti všeho stvoření a okamžiku, kdy budou všechna stvoření souzená za to jak se v pozemském životě chovala a dle toho odměněna rájem nebo peklem. V tento den dle tradice proroka Mohameda budou splaceny všechny křivdy, byť by se jednalo o ublížení mravenečkovi, jak pravil hanbalovský teolog al-Barbahari: „Věřte v odplatu (qisas) mezi všemi stvořeními v den zmrtvýchvstání: Lidi, hadi, zvířata s drápy a také mezi mravenci, až Bůh Vznešený a Blahoslavený zavede mezi ně veškerou spravedlnost, kterou sobě navzájem oplatí, lide ohně lidem ráje, lide ráje lidem ohně, lide ráje sobě navzájem a lide ohně sobě navzájem.“[5]

Obdobně prorok Mohamed řekl: „Nestane se žádnému člověku ráje, aby vešel do ráje, když musí oplatit člověku ohně, dokud mu neoplatí, třeba jen udeření. Zeptali jsme se: „Jak? Vždyť budeme stát před Bohem, Nejvyšším Blahoslaveném, bosi, neobřezáni a nazí?“  On odpověděl: „Dobrými a zlými činy.“ [6]

Prosba o vedení stezkou přímou poukazuje na nebezpečí různých falešných „odboček“ z hlavni cesty, kterou se vydá každý kdo uvěří v existenci Boha, tyto odbočky se pro nevědomého člověka opuštěného bohem mohou zdát býti pokračováním hlavni cesty a tak ho mohou přivést do záhuby.

Proto věřící člověk by po poznáni Boha neměl přestat s hledáním jeho cesty, pouze tak je totiž schopen rozpoznat jestli se vydal správným směrem nebo „odbočil“ na špatnou cestu. Byť může tento verš znít fatalisticky a bohužel mnozí věřící lidé ho pochopi špatně a stanou se odevzdanými vůči osudu, následující verše jasně ukazují, že podstatou verše není vyvolat odevzdanost osudu, ale naopak varovat věřícího před hrozbou takovéto odevzdanosti a motivovat ho k pokračováni hledáni Boží přízně i po nalezení začátku cesty k ráji – poznáni existence Boha.

Nejlépe se tomuto tématu vyjádřil prorok Ježíš, který v Tomášově evangeliu říká: „Nepřestávat se svým hledáním má ten, kdo hledá, dokud nenalezne. A až nalezne, bude otřesen a když bude otřesen, bude se divit a stane se pánem nade vším, co jest.“ [7]

Někteří teologové říkají, že verš o těch na které je Bůh dozloben a kteří bloudí se vztahuje židy a křesťany. Osobně jsem, ale přesvědčen, že verš spíše hovoří o hříšnicích a bludicích ze společenství křesťanů, židů a muslimů. Neboť Bůh v Koránu jasně říká: „Opravdu ten, kdož uvěřil v islám, a ti, kteří jsou židy, křesťany a sabijin, ti, kteří uvěřili v Boha a v den soudu a vykonávají zbožné skutky - ti obdrží odměnu u Pána svého a nemusí mít obavu a nebudou zklamáni.“[8]

Neboť cesta těch na které je Bůh rozzloben a těch kteří bloudí je cestou těch kteří Boha zavrhli a bůh zavrhl je a těch, kteří bloudi v představách o Bohu a netouží nalézt pravdu o Bohu, ale pouze ukojit svůj chtíč.

Zatímco ti první jsou hříšnici odmítající existenci Boha a dodržováni jim určených pravidel, ti druzí jsou bludici  v bludných představách o Bohu a jeho víře. Toto bloudění je chtěným námětem všech názorových proudu v rámci judaismu, křesťanství a islámu. Například křesťanský gnostický text „O původu“ světa říká: „Když archónti spatřili Adama jak se svou ženou bloudí v nevědomosti jako zvířata, velmi se zaradovali.“[9]

Všechny názorové směry, v třech monoteistických náboženstvích, se snaží dokázat svou výjimečnost a právo označovat se za vykonavatele Boží zákona tím, že druhé označuji a odsuzují jako bludaře a sebe označuji za jediné správné věřící. Z mého pohledu se jedná o vážnou chybu neboť proroci nás nevyzývali abychom pravdu vytvářeli, ale pravdu hledali. Slovy proroka Ježíše: „Blažení jsou ti, kteří se pronásledují ve svém srdci. To jsou ti, kteří opravdu poznali Otce. Blažení hladovějící, neboť vnitřek bude nasycen tím, po čem touží.“[10]

 

[1] V originále ar-Rahman označuje v teologii jedno z 99 jmen pro Boha. Češti komentátoři Koránu I. Hrbek a A. R. Nykl slovo přeložili jako „Milosrdného“, ale dle jiných překladatelů je blíže spíše význam Soucitný.

[2] Někteří teologové řadí „basmalu“ mezi verše Koránu a jiní ne. V této práci jsem se rozhodl postupovat dle většiny a proto verš nečíslují.

[3] V originále al-Alam – tj. všech stvořených světů lidí i démonů.

[4] Viz. Výklad súryy al-Fatiha od Mohameda Asada.

[5] Šarh-us-sunna al-Barbahárí, anglický překlad s komentářem Chálid ar-Radádí  a  Salíh aš-Šuhaimí.

[6] (Ahmad, al-Buchárí v al-Adab al-mufrad, 970. Al-Hakim a adh-Dhahabí uznali za sahíh. Šejch al-Albání popsal jako hasan)

[7] Tomášovo evangelium výrok 2, taktéž Matoušovo evangelium 7,7-11 a Lukášovo evangelium 11,9-13.

[8] Korán súra Bakara 2, verš 62.

[9] Více v knize Rukopisy z Nag Hammádí, díl 1, str. 258, 2008.

[10] Tomášovo evangelium 69, Matoušovo evangelium 5,10; Matoušovo evangelium 5,6; Lukášovo evangelium 6,21)

 

Autor: Lukáš Lhoťan | čtvrtek 8.9.2011 1:53 | karma článku: 14,67 | přečteno: 2782x
  • Další články autora

Lukáš Lhoťan

Alternativní verze historie aneb jak StB předala Československo neomarxistům v Bruselu ...

Když si již uvědomělí soudruzi z StB uvědomili, že stávající komunistický systém již nemá šanci existovat, tak se spojili s marxistickými extremisty, kteří byli extrém i na komunisty, a odstartovali tzv. Sametovou revoluci 17.11.

30.11.2017 v 19:28 | Karma: 16,28 | Přečteno: 953x | Diskuse| Občanské aktivity

Lukáš Lhoťan

Halík odsoudil nenávist k ďáblu ...

Jste křesťan a odmítáte Satana? Tak Tomáš Halík Vám nepodá svaté přijímání! Vyplývá to z jeho kázání v Litomyšli, který zveřejnil Christnet.eu A je to opravdu šokující.

9.7.2017 v 21:50 | Karma: 26,17 | Přečteno: 1827x | Diskuse| Občanské aktivity

Lukáš Lhoťan

Jak čeští muslimové lžou o těch, kteří poznají o čem je islám a začnou před ním varovat

Když jsem v roce 2010 začal veřejně pod svým pravým jménem upozorňovat na nebezpečí islamizace a islámského extremismu, tak jsem musel čelit i promyšlené kampani českých islamistů vůči své osobě. Jedním z bodu bylo i očerňování.

25.6.2017 v 17:06 | Karma: 20,89 | Přečteno: 1887x | Diskuse| Občanské aktivity

Lukáš Lhoťan

Diplomat republiky Kongo: Z Afriky prchá hlavně spodina společnosti ...

V naších mediích se nás někteří novináři a aktivisté snaží přesvědčovat, že se nemáme bránit masové imigraci do Evropy, protože je to přínosné a obohacující. A když to přeženu, tak každý druhý uprchlík je podle nich jaderný fyzik

11.4.2017 v 18:53 | Karma: 27,80 | Přečteno: 1437x | Diskuse| Občanské aktivity

Lukáš Lhoťan

Uprchlíci znásilňují a politici nic na své politice tolerance ilegalní imigrace nemění

Proč pro dnešní vládnoucí evropské politiky má větší cenu nechat na svobodě žadatele o azyl a ilegální imigranty, než chránit životy a bezpečí obyvatel Evropy? Opět slyšíme jak ilegální imigranti v Evropě vraždí a znásilňují ...

10.4.2017 v 19:27 | Karma: 40,85 | Přečteno: 1999x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  16:25

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Pomstím Palestinu, psal ve Francii podezřelý z únosu a znásilnění Židovky

25. dubna 2024  16:18

Policie ve Francii zadržela dvaatřicetiletého muže z pařížského předměstí Gennevilliers, který čelí...

Svědci mluvili až příliš, soud s Weinsteinem se zopakuje. Z vězení však nevyjde

25. dubna 2024  15:46,  aktualizováno  16:15

Newyorský odvolací soud ve čtvrtek zrušil odsouzení někdejšího hollywoodského producenta Harveyho...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 854
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2726x
Bývalý muslim a autor knihy Islám a islamismus v České republice, bývalý redaktor židovského webu Shekel.cz, analytik Da Vinci Prague Institute o.s. Od roku 1998 do roku 2010 spolupracovník předsedy českých muslimů Muneeba Hasana Alrawiho, do roku 2012 člen Muslimské obce v Brně, absolvent poutě do Mekky, vzdělávacích kurzů o islámu saúdskoarabské World Assembly of Muslim Youth, absolvent studijního pobytu v USA The International Visitor Leadership Program (2010).